Ledenvoordelen Website

 • Toegang tot online artikelen met nuttige informatie
 • Mogelijkheid om een online formulier in te dienen om een counselor te vragen contact met je op te nemen
 • Onderwerpen over het beroepsleven, welzijn, ouderschap, management…

Customer Hub

 • Geautomatiseerde headcount updates in UCMS
 • Facturatie op basis van de actieve populaties onder uw account
 • Toegang tot rapportage met inzichten in trends, moeilijkheden en gebruik

Local Service Partners

Local Service Partners zijn onafhankelijke EAP’s waarmee de WPO strategische relaties heeft aangeknoopt voor de levering van wereldwijde EAP-diensten in overeenstemming met de WPO-modellen, -processen en -kwaliteitsnormen.

 • 30 maart 2022
 • 5 min

WPO publiceert nieuwe stressindex met belangrijkste gezondheidsproblemen op het werk

Marsha Fisher

 • marsha.fisher@workplaceoptions.com
 • 800.699.8011 x 71428

Medewerkers die emotionele ondersteuning vragen in verband met moeilijkheden op het werk, vermelden het vaakst problemen met de dagelijkse taken, zoals een gebrek aan autonomie, conflicterende taken, onduidelijke doelstellingen en een gebrek aan helderheid over de rol en de missie.

Dat blijkt uit de wereldwijde Workplace Stress Index die de toonaangevende welzijnsspecialist Workplace Options (WPO) vandaag gepubliceerd heeft. Een slecht evenwicht tussen werk en privé is het tweede frequentste probleem bij medewerkers die hulp zoeken.

De Workplace Stress Index van WPO analyseert de welzijnsgegevens die de voorbije negen maanden verzameld zijn bij meer dan zeventienduizend medewerkers van kleine bedrijven tot Fortune 500 ondernemingen. Volgens de Index zijn stress (74%) en angst (27%) de belangrijkste symptomen gemeld door medewerkers die emotionele steun vragen.


“De werkplek ondervindt een enorme disruptie in verband met COVID-19, waaronder problemen met de  toeleveringsketen en personeelsgebrek”, zegt Stephen Galliano, Chief Customer Officer bij WPO en erkend klinisch psycholoog. “Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de medewerkers zich wat verloren en overweldigd voelen.”

Belangrijke inzichten voor werkgevers

De Workplace Stress Index speelt een belangrijke rol om werkgevers te helpen bij het identificeren en aanpakken van potentiële aandachtspunten om de gezondheid op het werk te verbeteren.

“Wanneer de stress toe te schrijven is aan oplosbare problemen, zoals onduidelijke rollen of doelstellingen, kan een manager onmiddellijk actie ondernemen om de situatie recht te zetten”, zegt Galliano. “Zelfs iets eenvoudigs, zoals de belangrijkste taken met de medewerkers bespreken of uitleggen hoe hun bijdrage de doelstellingen van de organisatie steunt, kan een grote impact hebben op de betrokkenheid en het emotionele welzijn.”

Terwijl de Workplace Stress Index halfjaarlijks wordt gepubliceerd en voor iedereen toegankelijk is, levert WPO zijn klanten via een dashboard ook 24/7 toegang tot anonieme en samengevoegde gegevens. Dankzij de tool kunnen bedrijven de behoeften van hun personeel vergelijken met die van ondernemingen van dezelfde omvang, in dezelfde sector en regio.

“Dat kan tot echte transformaties leiden bij organisaties die het welzijn van de medewerkers voorop plaatsen,” zegt Alan King, voorzitter en CEO van Workplace Options. “Het dasboard, dat ook trends in verband met pesten en trauma’s aan het licht brengt, kan leiders bijna in real time waarschuwen voor gevarensignalen in hun organisatie, zonder de anonimiteit van de medewerkers in het gedrang te brengen.”

Regionale verschillen

Volgens de Workplace Stress Index van WPO zijn dit de vier belangrijkste problemen die medewerkers melden:

 • Dagelijkse taken (31 procent)
 • Evenwicht tussen werk en privé (27 procent)
 • Prestaties op het werk (18 procent)
 • Spanningen/conflicten met een manager (16 procent)

Er zijn ook variaties tussen de verschillende regio’s. In India worden de prestaties op het werk
(38 procent) bijvoorbeeld het vaakst als probleem aangestipt. In China komen conflicten of spanningen met een manager (25 procent) en conflicten of spanningen met collega’s (21 procent) op de tweede en de derde plaats, na problemen met de dagelijkse taken (33 procent).

Binnen de regionale gegevens stelt WPO consistenties vast met de Hofstede Power Distance Index (PDI). Landen met een hogere PDI, zoals China, zijn cultureel toleranter voor ongelijke machtsverhoudingen, wat kan verklaren waarom medewerkers in China vaker frustraties met een manager (25 procent) of collega (21 procent) noemen wanneer ze counseling zoeken. Maar in het VK, dat lager scoort op de PDI schaal, worden frustraties met een manager of collega minder vaak gemeld, met respectievelijk 17 en 19 procent.

De Index kan trends identificeren

De Workplace Stress Index van WPO laat ook een positief aspect zien. Uit de gegevens blijkt dat in de meeste gevallen waarin medewerkers emotionele ondersteuning zoeken, hun inzet voor hun werkgever niet is afgenomen. Tweeënvijftig procent zegt sterk bij hun organisatie betrokken te zijn, 35 procent is matig betrokken. Het is maar een van de parameters die WPO zal volgen om potentiële trends op de werkplek te identificeren.

“De Index zal in 2022 en de volgende jaren een belangrijke rol spelen om organisaties te helpen de behoeften van hun personeel te identificeren en er stipt en praktisch op in te spelen”, zegt King. “De werkplek verandert steeds sneller. De gegevens van de Index stellen ons in staat om de impact van die veranderingen op het welzijn van de medewerkers bij te houden.”

Over Workplace Options

Workplace Options is ‘s werelds grootste onafhankelijke leider in oplossingen voor welbevinden
die mensen helpen om gezonder, gelukkiger en productiever te zijn, zowel persoonlijk als
professioneel. Wij leveren digitale en persoonlijke ondersteuning via programma’s op maat,
data intelligence en een wereldwijd netwerk van erkende leveranciers en professionals, om de
beste positieve, mensgerichte ervaring aan te bieden.

Middelen voor welzijn op het werk

Verken, leer en betrek onze bibliotheek met rapporten en inzichten over trends in de welzijnssector.