Your Member Benefits Website features include:

  • Access to online articles with helpful information
  • Ability to submit an online form asking a counselor to contact you
  • Topics covering working life, wellness, parenting, management, etc.

Your Customer Hub features include:

  • Automated headcount updates in UCMS
  • Invoicing reflective of the active populations under your account
  • Access reporting with case trends, disruptive issues, utilisation

Local Service Partners

Local Service Partners are independent EAPs with which WPO has established strategic relationships for the delivery of global EAP services in alignment with the WPO models, processes and quality standards.

  • 22 June 2022
  • 2 years

Загальна інформація про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР)

Американський Департамент у Справах Ветеранів, Національний Центр ПТСР (U.S. Department of Veterans Affairs, National Center for PTSD)

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР)-це проблема з психологічним здоров’я людини. ПТСР розвивається лише у тому випадку, якщо Ви пережили подію, яка загрожувала Вашому життю або були свiдком такого роду події. Це нормально мати стресову реакцію на таку подію, і більшість людей починають почувати себе краще вже через декілька тижнів або місяців. Інформація про симптоми та методи лікування ПТСР зможе допомогти Вам скоріше одужати.

Для людини нормально мати сумні спогади, почувати себе «на грані» або мати проблеми зі сном після травматичної події (травми). Спочатку може бути важко займатися щоденними справами, до яких ви звикли, такими як працювати, ходити до школи або проводити час з людьми, про яких ви турбуєтесь. Однак, більшість людей почувається краще вже через декілька тижнів або місяців. У деяких людей симптоми ПТСР можуть проявлятися пізніше або можуть з’являтися і зникати з часом. Якщо ж такий стан продовжується у Вас більше зазначеного часу, а спричинені травмою думки і почуття продовжують турбувати та є причиною проблем у Вашому житті, скоріш за все Ви маєте посттравматичний стресовий розлад.

Коли Ви маєте ПТСР, світ навколо здається небезпечним. Ви можете нагадувати засмучуючi спогади почувати себе «на грані» або мати проблеми зі сном. Ви можете намагатися уникати речей, які нагадують Вам про травму, навіть ті, які раніше подобалися.

Хто може вiдчувати симптоми ПТСР?

ПТСР може розвинутися у будь-якому віці. Збільшити шанси розвитку ПТСР можуть деякі фактори, багато з яких знаходяться за межами контролю людини. Наприклад, переживання дуже сильної або дуже довгої травматичної події або травмування під час цієї події буде ще одним фактором для того, щоб у людини розвинулось це захворювання. Зазвичай ПТСР є наслідком певних видів травм, таких як бойові дії або сексуальне насильство.

Індивідуальні фактори, такі як попередній травматичний досвід, вік і стать можуть впливати на розвиток ПТСР. Tе, що відбувається після травмуючой події, теж важливо. Стрес може стати причиною розвитку ПТСР. Разом з цим, соціальна підтримка може допомогти цього уникнути.

Як розпізнати симптоми ПТСР?

Зазвичай, симптоми ПТСР наступають безпосередньо після травмуючой події, але в окремих випадках можуть проявлятися аж через місяці або роки. Вони можуть з’являтися і зникати протягом років. Якщо нижче вказані симптоми продовжуються довше, ніж чотири тижня та заважають Вашій роботі або повсякденному життю, то скоріше за все Ви маєте ПТСР.

Існує 4 типи симптомів ПТСР. Слід пам’ятати, що вони не є однаковими для кожної людини. Кожна людина переживає ці симптоми по-різному.

1. Спогади про пережиті події

Спогади про минулі події можуть повертатися у будь-який момент. Вони можуть бути досить реальними і жахливими, наприклад:

  • Вам можуть снитися кошмари.
  • Ви можете почувати спалахі, так, наче знову переживаєте цю подію (це називається флеш-беком).
  • Запахи, зображення або звуки можуть повертати Вас у подію травми (Це називається тригером). Як приклад, людина може повертатися у спогади минулого через побачену аварію, почути феєрверки або прочитані новини.

2. Уникання речей, які нагадують про подію травми (симптом уникнення)

Ви можете намагатися уникати ситуації або людей, які нагадують про травму. Ви будете уникати розмов або думок на цю тему. Ось деякі приклади:

  • Ви можете уникати натовпу, тому що він здається небезпечним.
  • Ви можете уникати керування автомобілем, якщо потрапляли в автомобільну аварію або вашу військову колону бомбили.
  • Внаслідок пережитого землетрусу, Ви можете уникати перегляду фільмів про нього.
  • Ви можете уникати допомоги, продовжувати бути зайнятим, для того щоб не думати або не говорити про травматичну подію.

3. Більше негативних думок та почуттів, ніж до травматичної події

Через травму Ваші думки стосовно себе та інших можуть стати більш негативними. Ось деякі приклади:

  • Ви можете втратите можливість відчувати любов до людей або будь-які інші позитивні почуття.
  • Ви можете втратити інтерес до речей які вам подобалися раніше.
  • Ви можете забути частину травматичних подій або не зможете про них говорити.
  • Ви можете думати, що світ небесечний і нікому не можно довіряти.
  • Ви можете відчувати провину або сором за подію та думати про те, що мали зробити, щоб цього не сталося.

4. Самопочуття «на грані» або перезбудження (симптоми гіперзбудження)

Ви можете бути знервованим і занепокоєним, постійно чекаючи на небезпеку. Ви можете раптово відчути злість і роздратування. Ось деякі приклади:

  • У вас можуть бути проблеми зі сном.
  • Вам може бути Важко сконцентруватися.
  • Ви можете злякатися гучного і неочікуваного шуму.
  • Ви можете поводити себе нездоровим способом, а саме: почати курити, вживати алкоголь, агресивно керувати автомобілем.

Які симптоми ПТСР у дітей?

Діти можуть мати симптоми як ті, що описані вище, так й інші. Оскільки діти дорослішають, іх симптоми стають більше схожими на симптоми дорослих. Ось деякі приклади симптомів у дітей та підлітків:

  • Діти до шести років засмучуються, якщо їх батьки не знаходяться поруч, мають проблеми зі сном або програвають травму у своїй грі.
  • Діти віком 7-11 років можуть також програвати травму за допомогою гри, малювання чи історій.
  • Деяким дітям сняться кошмари або вони стають більш агресивними і дратівливими.
  • Діти можуть уникати школи і мати проблеми зі шкільною роботою та друзями.
  • Діти віком 12-18 років мають симптоми більш схожі на симптоми дорослих. Вони можуть уникати контакту, страждати від депресії та тривоги, почати вживати наркотики тощо.

Чи можна вилікуватися від ПТСР?

Після травматичної події, нормальним є думати, поводитися і відчувати себе не так як завжди. Більшість людей почуваються краще за декілька тижнів або місяців. Зверніться до психотерапевта, психолога або соціального працівника, якщо Ваші симптоми

  • Tривають довше, ніж декілька місяців
  • Дуже Вас засмучують
  • Заважають Вашому щоденному життю

Одужання протікає у всіх людей по-різному. Існує багато варіантів лікування ПТСР. Більшості це допомагає повністю позбавитись від симптомів захворювання. Іншим лікування може допомогти полегшити симптоми або позбутися деяких із них. Симптоми не мають заважати Вам у роботі, повсякденному житті та стосунках.

Які існують методи лікування?

При лікуванні ПТСР застосовується травмотерапія та медикаментозне лікування. Часто психотерапію поєднують разом з медикаментозним лікуванням.

Травмотерапія

Травмотерапія є найбільш рекомендованим методом лікування ПТСР. «Сфокусована на травмi» – це терапiя, яка полягає у фокусуваннi на пам’яті людини щодо травмуючоi події на пошуку ії значення. Найбільш ефективними видами травмотерапії є

  • Kогнітивна поведінкова терапія, яка допомагає людині зрозуміти, яким чином травма змінює думки і почуття (змінивши своє поставлення до події травми, Ви можете покращити своє самопочуття)
  • Tерапія тривалого впливу (ПЕ)– Це експозиційна терапія, в ході якої Ви обговорюєте події травми , доки спогади не перестануть Вас засмучувати. Це допомагає контролювати думки та почуття, які стосуються травми, що дає можливість поступово відвідувати місця і робити речі, які є безпечними, але яких Ви уникали раніше через перенесену травму.
  • Десенсибілізація і опрацювання травм рухом очей-є ще одним видом травмотерапії. Він полягає у фокусуванні на рухах або певних звуках у той час, як Ви намагаетесь розповідати події травми. Це допомагає мозку пропрацювати травматичні спогади.

Медикаменти для ПТСР

Певні медикаменти можуть бути ефективними для лікування симтомів ПТСР. Деякі СІЗЗС (селективні інгібітори зворотього захоплення сиротаніну) та СІЗЗСН (селективні інгебітори зворотього захоплення сиротаніну норадреналіну), які використовуються при депресіях, також допомагають при ПТСР. Сюди входять серталін, пароксетін, флюксетін та венлафексін.

Цю статтю розглянулa: Галина Іцкович, ліцензований клінічний соціальний працівник (LCSW)-R, магістр у сфері соціальної роботи (MSW), бакалавр психології.

Галина Іцкович веде приватну практику в Брукліні, Нью-Йорк; вона має більш ніж 20-річний досвід у галузі психічного здоров’я та порушень розвитку; до її галузей знань належать травми, критичні інциденти/проблеми з психічним здоров’ям унаслідок катастрофи й розлади раннього дитинства/порушення розвитку. Вона неодноразово публікувалася в академічних журналах; має значний досвід викладання, презентацій та нагляду; а також є сертифікованою тренеркою у сфері першої психологічної допомоги.

Американський Департамент у Справах Ветеранів, Національний Центр ПТСР (U.S. Department of Veterans Affairs, National Center for PTSD). (Оновлено 23 березня 2022 року). Загальна інформація про посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) [PTSD basics] (E. Morton & B. Schuette, Ред.). Отримано 13 травня 2022 року з https://www.ptsd.va.gov

Відмова від відповідальності: Цей документ призначений лише для загальної інформації. Він не надає читачу конкретних вказівок, порад чи рекомендацій. Ви можете звернутися до відповідного фахівця щодо питань, які стосуються вашої конкретної ситуації.

Related Posts

Wellbeing at Work Resources

Explore, educate and engage with our library of reports and insights on wellbeing industry trends.