Your Member Benefits Website features include:

  • Access to online articles with helpful information
  • Ability to submit an online form asking a counselor to contact you
  • Topics covering working life, wellness, parenting, management, etc.

Your Customer Hub features include:

  • Automated headcount updates in UCMS
  • Invoicing reflective of the active populations under your account
  • Access reporting with case trends, disruptive issues, utilisation

Local Service Partners

Local Service Partners are independent EAPs with which WPO has established strategic relationships for the delivery of global EAP services in alignment with the WPO models, processes and quality standards.

  • 22 June 2022
  • 2 years

Лікування посттравматичного стресового розладу

Національні інститути здоров'я США (U.S. National Institutes of Health, NIH), Національний інститут психічного здоров'я (National Institute of Mental Health, NIMH)

Лікування та терапія

Основними методами лікування людей з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) є медикаментозна та/чи психологічна (розмовна) терапія. Усі люди різні, і ПТСР впливає на людей по-різному, тому лікування, яке cпрацьовує для однієї людини, може не спрацювати для другої. Для будь-якої людини з посттравматичним стресовим розладом важливо, щоб вона проходила лікування у спеціаліста, який має досвід роботи з ПТСР. Декому з посттравматичним стресовим розладом необхідна апробація різних методи лікування, щоб знайти підхолящі для їх симптомів.

Якщо людина із посттравматичним стресовим розладом переживає постійну травму, наприклад, перебуває у насильницьких стосунках, необхідно вирішити обидві проблеми. Супроводжуючими психічними ускладненнями можуть стати панічний розлад, депресія, зловживання психоактивними речовинами та почуття суїциду.

Медикаментозна терапія

Найбільш вивченим типом медикаментів для лікування посттравматичного стресового розладу є антидепресанти, які можуть допомогти контролювати такі симптоми ПТСР, як смуток, занепокоєння, гнів і відчуття оніміння. Інші ліки можуть бути корисними для лікування специфічних симптомів посттравматичного стресового стресу, таких як проблеми зі сном, нічні жахи та денні страхіття. Лікарі та пацієнти можуть працювати разом, щоб знайти найкращі ліки чи комбінацію ліків, а також точну дозу.

Психотерапія

Психотерапія (іноді її називають розмовною терапією) передбачає розмову з фахівцем з психічного здоров’я, який має відповідну підготовку та акредитацію для лікування психічного захворювання. Сеанс психотерапії може проходити наодинці з лікарем, або в психокорекційній групі. Лікування ПТСР розмовною терапією зазвичай триває від 6 до 12 тижнів, але може тривати й довше. Наукові дослідження доводять велику силу підтримки сім’ї та друзів як важливої частини одужання.

Людям з ПТСР можуть допомогти багато видів психотерапії. Деякі з них спрямовані безпосередньо на симптоми ПТСР. Інші методи лікування зосереджені на соціальних, сімейних або пов’язаних з професійною діяльністю проблемах. Уповноважений лікар або терапевт може комбінувати різні види терапії залежно від індивідуальних потреб кожної людини.

Ефективна психотерапія акцентує увагу на кількох ключових компонентах, включаючи інформованість щодо симптомів, тренування навичок ідентифікації подразників та тригерів симптомів, та практикуми щодо управління симптомами. Однією з корисних форм розмовної терапії є когнітивно-поведінкова терапія (КПТ). Вона може включати

  • Експозиційну терапію, яка допомагає людині сміливо стикнутися зі своїм страхом і контролювати його. Метод поступово і в безпечних умовах зіштовхує людей з травмою, яку вони пережили. Експозиційна терапія використовує уявні образи, письмо, або відвідування місця, де відбулася подія. Терапевт використовує ці інструменти, щоб допомогти людям з ПТСР впоратися зі своїми почуттями.
  • Когнітивну реструктуризацію, яка допомагає людям осмислювати негативні спогади. Іноді люди пам’ятають подію по-іншому, ніж це сталося. В них може з’явитися необґрунтоване почуття винного. Терапевт допомагає людям з ПТСР реалістично подивитися на травмуючи події.

Є й інші допоміжні методи лікування. Люди з посттравматичним стресовим розладом повинні обговорити всі варіанти лікування з терапевтом. Лікування має покращити навички керування симптомами ПТСР та допомогти людині займатися улюбленою дотравматичною справою.

Як розмовна терапія допомагає людям подолати посттравматичний стресовий розлад

Розмовна терапія вчить людей корисним прийомам реагування на страшні події, що викликають в них симптоми ПТСР. Виходячи з цієї загальної мети, застосовуйте різні види терапії:

  • Розкажіть про травму та її наслідки.
  • Використовуйте навички розслаблення та контролю гніву.
  • Дайте поради щодо кращого сну, дієти та фізичних вправ.
  • Допоможіть людям впоратися з почуттям провини, сорому та іншими почуттями, пов’язаними з травмівною подією.
  • Зосередьтеся на зміні реакції людини на симптоми ПТСР (наприклад, терапія допомагає людям долати нагадування про травму).

За винятком лікування, як я можу допомогти собі сам?

Іноді дуже важко зробити перший крок до допомоги самому собі. Важливо усвідомити, що для зцілення може бути потрібен довгий час. За нестачею інформації про лікування, зверніться до свого сімейного лікаря. Також надати тимчасову підтримку та поради, де і як отримати подальше лікування, може лікар відділення невідкладної медичної допомоги.

Ось кілька порад, які допоможуть під час лікування:

  • Поговоріть зі своїм лікарем про варіанти лікування.
  • Аби зменшити стрес, займіться легкими спортивними вправами чи фізичною діяльністю.
  • Ставте перед собою реалістичні цілі.
  • Розділіть великі завдання на маленькі, встановіть певні пріоритети і робіть усе, що можете, і як можете.
  • Намагайтеся проводити час з іншими людьми і покладіться на надійного друга чи родича. Розкажіть іншим про подразники, які можуть спровокувати симптоми.
  • Очікуйте поступового покращення ваших симптомів, не розраховуйте на миттєве оздоровлення.
  • Розпізнавайте та шукайте втішні ситуації, місця та людей.

Турбота про себе та інших особливо важлива, коли величезна кількість людей зазнає травмівних подій (наприклад, стихійних лих, нещасних випадків та насильницьких дій).

Цю статтю розглянулa: Галина Іцкович, ліцензований клінічний соціальний працівник (LCSW)-R, магістр у сфері соціальної роботи (MSW), бакалавр психології.

Галина Іцкович веде приватну практику в Брукліні, Нью-Йорк; вона має більш ніж 20-річний досвід у галузі психічного здоров’я та порушень розвитку; до її галузей знань належать травми, критичні інциденти/проблеми з психічним здоров’ям унаслідок катастрофи й розлади раннього дитинства/порушення розвитку. Вона неодноразово публікувалася в академічних журналах; має значний досвід викладання, презентацій та нагляду; а також є сертифікованою тренеркою у сфері першої психологічної допомоги.

Національні інститути здоров’я США (U.S. National Institutes of Health, NIH), Національний інститут психічного здоров’я (National Institute of Mental Health, NIMH). (Переглянуто в травні 2019 року). Посттравматичний стресовий розлад [Post-traumatic stress disorder]. Отримано 13 травня 2022 року з https://www.nimh.nih.gov

Відмова від відповідальності: Цей документ призначений лише для загальної інформації. Він не надає читачу конкретних вказівок, порад чи рекомендацій. Ви можете звернутися до відповідного фахівця щодо питань, які стосуються вашої конкретної ситуації.

Related Posts

Wellbeing at Work Resources

Explore, educate and engage with our library of reports and insights on wellbeing industry trends.