Your Member Benefits Website features include:

  • Access to online articles with helpful information
  • Ability to submit an online form asking a counselor to contact you
  • Topics covering working life, wellness, parenting, management, etc.

Your Customer Hub features include:

  • Automated headcount updates in UCMS
  • Invoicing reflective of the active populations under your account
  • Access reporting with case trends, disruptive issues, utilisation

Local Service Partners

Local Service Partners are independent EAPs with which WPO has established strategic relationships for the delivery of global EAP services in alignment with the WPO models, processes and quality standards.

  • 22 June 2022
  • 2 years

Негативні копінг-стратегії для подолання посттравматичного стресового розладу

Американський Департамент у Справах Ветеранів, Національний Центр ПТСР (U.S. Department of Veterans Affairs, National Center for PTSD)

Маючи посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), Ви можете намагатися впоратись з симптомами так, що це спричинить більше шкоди, ніж користі. Це називається негативною копінг-стратегією. Давайте подивимось, як швидкі рішення можуть погіршити Ваші симптоми ПТСР у довгостроковій перспективі і створити нові проблеми.

Які є приклади негативних копінг-стратегій, які потрібно уникати?

Зловживання психоактивними речовинами

Вживання великої кількості наркотиків та алкоголю називається зловживання психоактивними речовинами. Ви можете намагатися використовувати наркотики або алкоголь, щоб заснути, і таким чином уникнути Ваших проблем та послабити Ваші симптоми.

Зловживання психоактивними речовинами може бути причиною серйозних проблем. Пияцтво або зловживання наркотиками можуть поставити Ваші відносини, роботу і здоров’я під загрозу. Як наслідок, Ви можете поводити себе жорстоко і грубо. Часто під впливом алкоголю або наркотиків люди приймають хибні рішення.

Усамітнення

Деякі соціальні ситуації можуть стати причиною Вашого стрессу, виводити із себе, та бути причиною неприємних спогадів. Через це Ви можете намагатися уникати інших людей. Ви, навіть, можете уникати своїх друзів і сім’ю.

Уникаючи інших, Ви будете почуватися самотньо. Самотність-це коли Ви намагаєтесь проводити більше часу наодинці, а ніж проводити час у компанії інших людей. Однак, соціальна підтримка важлива для здорової копінг-стратегії.

Коли Ви дистанціюєте себе від інших, Ваші проблеми продовжують зміцнюватися. У Вас може з’являтися ще більше негативних думок і відчуттів, таких, як сум і страх. Ви можете почуватися так, ніби зіштовхуєтеся із життям один на один.

Спробуйте знайти людей для спілкування та підтримки у своєму оточенні, навіть, якщо Ви не відчуваєте потреби в цьому. Пам’ятайте, що Ви не одни.

Завжди напоготові

Після пережитого травматичного досвіду, Ви можете бути помилково впевнені, що маєте залишатись у стані бойової готовності. Ви можете відчувати що небезпека завжди коло Вас. Однак, ця стратегія не працює. Зрештою, Ви будете надалі перебувати у стресі, наляканими і втомленими.

Уникання нагадувань про травму

Може виглядати так, що намагатися уникнути неприємих спогадів або заблокувать почуття має сенс. Однак, це не працює тому, що травма контролює Ваше життя, навіть якщо Ви від неї втікаєте. Якщо Ви уникаєте думок про травму, або якщо Ви уникаєте допомоги, то деякий час Ви будете тримати стрес на відстані, але рано чи пізно зустрінетеся з наслідками стресу. Така поведінка не дозволяє Вам відчути прогрес у тому, як Ви справляєтесь з травмою та її наслідками.

Агресивна і жорстока поведінка

Деколи Вас буде переповнювати відчуття сильної злості. Ваша злість стане причиною того, що Ви швидко виходите із себе. А також, дистанціюєтесь від людей, які бажають допомогти.

Все це зрозуміло, адже природньо почувати злість після травматичного досвіду. Однак, злість і жорстока поведінка можуть спричинити проблеми у Вашому житті, так само як і ускладнити процес одуження.

Небезпечна поведінка

Ви також можете намагатися впоратися зі стресом, роблячі небезпечні і ризиковані речі. Наприклад, Ви можете занадто швидко керувати автомобілем або розпочати сварку, якщо Вас хтось засмутив. Все це може закінчитися тим, що Ви причините шкоду собі або іншим.

Певні шляхи подолання стресу можуть бути небезпечними. Якщо Ви почнете палити (або палити більше), Ви поставите своє здоров’я під загрозу. Надмірне споживання їжі, для того, щоб зменшити стрес, також може бути небезпечним, оскільки, Ви можете набрати зайву вагу.

Надмірне захоплення роботою

Робота-це хороша річ. Ви отримуєте нові знання, спілкуєтесь з іншими та отримуєте досвід і впевненість у собі. Однак, якщо Ви забагато працюєте, Ви намагаєтесь уникнути травму. Ви можете багато працювати, щоб уникнути спогадів або допомогти собі забути про травму. Це є хибне переконання через наступні причини:

  • Ви можете перестати шукати допомоги, щоб позбутися ПТСР.
  • Ви можете перестати проводити час з сім’єю та друзями. Бути поруч з людьми, які про Вас турбуються, та отримувати від них підтримку є дуже важливим. Саме це допоможе Вам одужати та краще справлятися з ПТСР.
  • Ви можете так багато працювати, що порушите свій сон і режим харчування. А це може зашкодити Вашому здоров’ю, і призвести до різних захворювань.

Які існують більш позитивні стратегії подолання ПТСР?

Навчитися справлятися з ПТСР є частиною Вашого одужання. Так, позитивною стратегією у боротьбі з травматичним стресом буде спілкування з іншими людьми, різні методи релаксації, консультації із спеціалістами а також інші позитивні зміни у житті.

Цю статтю розглянулa: Галина Іцкович, ліцензований клінічний соціальний працівник (LCSW)-R, магістр у сфері соціальної роботи (MSW), бакалавр психології.

Галина Іцкович веде приватну практику в Брукліні, Нью-Йорк; вона має більш ніж 20-річний досвід у галузі психічного здоров’я та порушень розвитку; до її галузей знань належать травми, критичні інциденти/проблеми з психічним здоров’ям унаслідок катастрофи й розлади раннього дитинства/порушення розвитку. Вона неодноразово публікувалася в академічних журналах; має значний досвід викладання, презентацій та нагляду; а також є сертифікованою тренеркою у сфері першої психологічної допомоги.

Американський Департамент у Справах Ветеранів, Національний Центр ПТСР (U.S. Department of Veterans Affairs, National Center for PTSD). (Оновлено 23 березня 2022 року). Негативні копінг-стратегії для подолання посттравматичного стресового розладу [Negative coping and PTSD]. Отримано 13 травня 2022 року з https://www.ptsd.va.gov

Відмова від відповідальності: Цей документ призначений лише для загальної інформації. Він не надає читачу конкретних вказівок, порад чи рекомендацій. Ви можете звернутися до відповідного фахівця щодо питань, які стосуються вашої конкретної ситуації.

Related Posts

Wellbeing at Work Resources

Explore, educate and engage with our library of reports and insights on wellbeing industry trends.