Your Member Benefits Website features include:

  • Access to online articles with helpful information
  • Ability to submit an online form asking a counselor to contact you
  • Topics covering working life, wellness, parenting, management, etc.

Your Customer Hub features include:

  • Automated headcount updates in UCMS
  • Invoicing reflective of the active populations under your account
  • Access reporting with case trends, disruptive issues, utilisation

Local Service Partners

Local Service Partners are independent EAPs with which WPO has established strategic relationships for the delivery of global EAP services in alignment with the WPO models, processes and quality standards.

  • 16 August 2022
  • 2 years

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) і стосунки

Hal Morgan

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) впливає не тільки на людину, яка пережила травму; він також може вплинути на чоловіка/дружину чи партнера та сім’ю. Симптоми ПТСР можуть заважати людині бути довірливою, відкритою та інтимною в стосунках. Реакція на травматичний стрес також може впливати на настрій і поведінку людини в такий спосіб, що становить проблему для стосунків.

Звичайно, не всі люди, які пережили травму, відчувають посттравматичний стресовий розлад, і не всі люди з посттравматичним стресовим розладом вважають, що він впливає на їхні стосунки. Однак із деким це відбувається — і коли це стається, можуть знадобитися додаткові зусилля від усіх сторін у стосунках, щоб усе налагодилося. Такі зусилля можуть окупитися для всіх. Довірливі стосунки з підтримкою є важливим елементом зцілення від травми. Коли людина зцілюється, життя близьких стає комфортнішим, а стосунки легшими.

Як травма може впливати на людей

Реакція на травму може проявлятися у вигляді тривоги, гіперпильності, емоційного заціпеніння, а також відчуття гніву, страху, горя та відчуженості. Людина з ПТСР може виглядати напруженою, примхливою, замкнутою або вимогливою. Люди, що пережили травму, можуть мати проблеми зі сном. Вони можуть згадувати травматичні події та мати пов’язані з ними нічні кошмари. Вони можуть докладати значних зусиль, щоб уникати ситуацій або місць, які викликають спогади про травматичну подію або інтенсивні стресові реакції. Ці реакції можуть вплинути на життя людей навколо потерпілого.

Якщо пережиту травму спричинила інша особа (як-от жорстоке поводження, зґвалтування, бойові дії, тероризм, викрадення чи тортури), довготривалі страхи ще більше вплинуть на стосунки. Тісні стосунки й емоційна відкритість можуть лякати людину, яка пережила травму, навіть здаватися небезпечними. Це може перешкоджати довірі й близькості, які необхідні для здорових подружніх стосунків.

Як можуть реагувати близькі люди

Близькі люди можуть мати власні емоційні реакції на настрій і поведінку потерпілого. Віддаленість і відчуженість людини, яка пережила травму, може здатися людям, які її люблять, відторгненням. Злість людини на підтримку й доброзичливість інших може сприйматися близькими як зрада. Тривога, страх і надмірна настороженість потерпілого можуть викликати у близьких людей відчуття, ніби вони теж у небезпеці. Коли потерпілий розповідає про пережиту травму своїм близьким, люди, які чують ці історії та висловлюють співчуття, можуть самі отримати травму.

Реакція близьких людей може проявлятися у вигляді страху, гніву, настороженості й відчуження, які вони проєктують назад на потерпілого. Якщо не бути обережному, реакції можуть посилитися з обох сторін, оскільки цей цикл ескалації повторюється.

Близькі люди можуть захотіти надати підтримку й підбадьорити людину, яка пережила травму, але їхні власні емоційні реакції можуть стати на заваді. Життя з людиною, яка пережила травму, також може бути емоційно й фізично виснажливим, і близьким людям може бути важко підтримувати свої зусилля.

Як людина, що пережила травму, може будувати й зміцнювати стосунки

Якщо ви пережили травму, вам потрібна підтримка близьких, щоб рухатися вперед у своєму зціленні, але вам може бути важко просити й заохочувати цю підтримку. Слова, емоції та поведінка, що є реакцією на травму, можуть відштовхнути любов і допомогу.

Для подолання тривалих реакцій на травму, незалежно від того, чи вони діагностовані як ПТСР, чи ні, потрібна професійна допомога. Вивчення травматичних стресових реакцій і ПТСР, включно з дієвими методами лікування, є хорошим першим кроком. Наступним важливим кроком є отримання необхідної допомоги.

З допомогою професійного терапевта чи без неї, ви можете побудувати й підтримувати міцні стосунки:

  • Зрозумівши те, що особисте коло підтримки може зробити життя кращим — приємнішим, коли все йде добре, і менш самотнім, коли щось не так
  • Відкриваючись і ділячись відчуттями з іншими, з повагою та співчуттям, пропонуючи й приймаючи співчуття та заохочення
  • Опанувавши навички соціальних стосунків — як спілкуватися з іншими й насолоджуватися їхньою компанією

Як близькі люди можуть побудувати й зміцнити стосунки з людиною, що пережила травму

Якщо ви є чоловіком/дружиною, партнером або членом сім’ї людини, яка пережила травму, ви можете побудувати й підтримувати ці стосунки:

  • Дізнавшись більше про ПТСР, що допоможе зрозуміти, що переживає рідна вам людина, і чому вона поводиться саме так
  • Запитуючи близьку людину, що корисно, а що ні, коли ви спілкуєтеся з нею і намагаєтеся проявити підтримку
  • Зрозумівши тригери травматичного стресу близької людини й те, як ви можете допомогти їй упоратися, коли вона стикається з цими тригерами (не надмірно захищаючи чи відмежовуючи людину від усіх тригерів)
  • Створивши власне коло людей для соціальної підтримки, з якими ви можете відпочити, поділитися відчуттями й поговорити відкрито й щиро
  • Заохочуючи близьку людину звернутися по професійну допомогу й створити коло соціальної підтримки
  • Звертаючись самому по професійну допомогу для підтримки власних емоційних потреб

Переглянуто Ендрю Магером, директором із надання клінічних послуг (Європа) компанії Workplace Options

Акредитації: Національна асоціація професійного консультування та психотерапії (NAPCP), Ірландська асоціація консультування та психотерапії (IACP), Британська асоціація консультування та психотерапії (BACP)

Морган, Х. (2022, 28 червня). Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) і стосунки [Post-traumatic stress disorder (PTSD) and relationships] (E. Morton i B. Schuette, редактори). Лондон: Workplace Options.

Відмова від відповідальності: Цей документ призначений лише для загальної інформації. Він не надає читачу конкретних вказівок, порад чи рекомендацій. Ви можете звернутися до відповідного фахівця щодо питань, які стосуються вашої конкретної ситуації.

Related Posts

Wellbeing at Work Resources

Explore, educate and engage with our library of reports and insights on wellbeing industry trends.