Your Member Benefits Website features include:

  • Access to online articles with helpful information
  • Ability to submit an online form asking a counselor to contact you
  • Topics covering working life, wellness, parenting, management, etc.

Your Customer Hub features include:

  • Automated headcount updates in UCMS
  • Invoicing reflective of the active populations under your account
  • Access reporting with case trends, disruptive issues, utilisation

Local Service Partners

Local Service Partners are independent EAPs with which WPO has established strategic relationships for the delivery of global EAP services in alignment with the WPO models, processes and quality standards.

  • 25 March 2022
  • 2 years

Управління тривогою в часи національної або міжнародної напруженості

Hal Morgan

Політичний конфлікт і зміни є звичними аспектами життя, але в часи підвищеної напруженості й поляризації — у межах країни чи між різними країнами — вони можуть спричиняти загальну тривогу.

Політичний конфлікт у межах країни може призвести до запеклих диспутів й образ. Чим тісніше політичні позиції людини пов’язані з її основними цінностями й переконаннями, тим більше вона може хвилюватися про наслідки політичних змін. Коли «ваша сторона» програє, може з’явитися жахливе відчуття, ніби світ зійшов із колії і це назавжди. Відчуття загрози може викликати у вас сильне занепокоєння та дискомфорт. Коли поляризація інтенсивна, політичні конфлікти в країні можуть призвести до насильства.

Коли конфлікт між країнами переростає в загрозу або фактичний збройний конфлікт, це може бути ще більш тривожним, підвищуючи ризик безпосередньої небезпеки й утрати життя.

Емоційний ефект політичної поляризації чи міжнародної напруги посилюється постійним доступом до новин через смартфони й інші технології, які часто доповнюються соціальними мережами. Може здаватися, що від неприємних і тривожних заголовків немає куди дітися.

Як ми можемо впоратися зі своєю тривогою в часи національної чи міжнародної напруженості, зберігаючи водночас позитивне мислення? Чим більше людей залишатимуться позитивними, тим здоровішим буде ваше суспільство й громада. Крім того, чим більше ви знаєте про фактичні ризики, пов’язані з напругою, тим краще підготовлені ви будете, щоб захистити себе й свою сім’ю. Нижче наведено деякі рекомендації від психоаналітиків щодо того, як підтримувати свою обізнаність й активність, не забуваючи про власне благополуччя.

Залишайтеся в курсі, але встановлюйте межі надходження новин.

Якщо новини чинять на вас емоційно нездоровий вплив, установіть межі щодо їх надходження. Якщо немає неминучого ризику небезпеки для вас чи ваших рідних, уникніть спокуси постійно перевіряти заголовки новин протягом дня. Вимкніть неекстрені сповіщення зі стрічки новин, щоб вони постійно не привертали вашу увагу й не відволікали вас. Натомість виділіть невеликий проміжок часу вранці й перед вечором, щоб ознайомитися з найновішими подіями. Обмежте свою участь в обміні політичними думками в соціальних мережах і найгіршими прогнозами того, що може статися далі.

Замість того, щоб чекати на появу свіжих новин, вивчайте ті питання, які мають для вас значення, використовуючи достовірні й надійні джерела. Дізнайтеся про всі можливі подальші кроки в поточній напруженій ситуації та створіть практичні плани реагування.

Будьте ввічливі в розмовах про політику.

У поляризованому світі люди іноді можуть прив’язувати тим, хто не погоджується з їхньою позицією, злі мотиви чи негативні ознаки. Усвідомте той факт, що люди мають різні точки зору, які базуються на їхньому життєвому досвіді, розумінні світу й цінностях. Відкрито прислухайтеся до думки інших і почерпуйте з неї щось корисне. Діліться власними поглядами у ввічливий і осмислений спосіб, коли це доречно. Щоб почути іншу людину й щоб вас почули, найкраще поділитися життєвими історіями, які близькі й зрозумілі вам і вашому співрозмовнику. Це дає вам змогу спілкуватися на людському рівні й досліджувати сірі зони складних тем, замість того, щоб просто не погоджуватися на основі занадто спрощених припущень. Шукайте сфери, в яких ви обоє погоджуєтеся, а також спільний досвід, і відштовхуйтеся від цього.

Зважайте також на своє оточення, висловлюючи свої політичні погляди. Загалом недоречно обговорювати політичні розбіжності на роботі або нав’язувати політичну розмову колезі. Навіть якщо у вас зацікавлений слухач, зважте на те, хто ще перебуває поблизу й може почути вашу розмову, а також кого можуть образити чи засмутити ваші погляди. Політичні дискусії в колі сім’ї чи друзів, в яких інші погляди, також можуть стати емоційними. Зважаючи на те, як важко змінити погляди людини, подумайте, чи доцільно ризикувати важливими стосунками заради таких розмов. Можливо, варто зосередитися на спільних інтересах.

Якщо соціальна дискусія чи розмова на роботі про політику стає надто емоційною або непродуктивною, ввічливо припиніть її або змініть тему. Уникайте спокуси того, щоб останнє слово було за вами.

Будьте активними.

Одним із важливих кроків заради збереження відчуття контролю в нестабільному світі є власна активність. Ви можете спробувати такі ідеї:

  • Виражайте свої політичні погляди спокійно, коли це можливо й безпечно, наприклад, зібравшись з іншими людьми на мирній демонстрації або написавши статтю зі своїми думками в газету.
  • У час війни дотримуйтеся рекомендацій і законів свого уряду й своєї совісті, наприклад, ідучи на військову службу або роблячи громадський внесок в інший спосіб.
  • Поділіться своїми ідеями з представниками місцевої влади й іншими людьми у вашій громаді.
  • Знаходьте можливості здійснювати волонтерську діяльність у своїй громаді або у сфері, яка вам не байдужа.
  • Проявляйте доброту до сусідів і потребуючих.
  • Відвідайте засідання місцевих органів влади, щоб послухати й дізнатися про місцеві проблеми.
  • Здобувайте знання у сфері, яка вам не байдужа, та знаходьте способи допомоги організаціям, які хочуть щось змінити в цій сфері.

Виконуючи позитивні й відповідальні дії, ви значно допомагаєте своїй громаді й суспільству. Це також допоможе вам подолати відчуття безпорадності й безсилля.

Подумайте про довгострокову перспективу.

У тривалішому періоді історії протиборчі сили штовхають то в одному напрямку, то в іншому — і так чи інакше країни, громади й окремі люди переживають тривожні часи. Коли ви відчуєте тривогу через сьогоднішні новини, згадайте інші суперечливі часи й прогрес, досягнутий від покоління до покоління. Але також важливо розуміти, що великі зміни потребують часу, і що прогрес рідко досягається прямолінійно й без перешкод.

Шукайте спокій у своїй громаді, самоусвідомленні, вірі чи на природі.

Різні люди по-різному знаходять спокій у неспокійні часи. Зверніться до кола близьких друзів, застосовуйте такі практики, як самоусвідомлення та медитація, або ж покладіться на свою віру й громаду. Час, проведений на природі, також може допомогти відволіктися від проблем, які спричиняють стрес, навіть якщо це лише декілька хвилин. Опанувавши емоції, ви зможете бути більш продуктивними в сьогоднішньому світі й віднайти спокій.

Подбайте про себе.

  • Приділіть час сім’ї та друзям. Це важливо, навіть якщо ви не можете особисто зустрітися. Соціальні зв’язки, які здатні підтримати вас, є запорукою фізичного й психічного здоров’я.
  • Підтримуйте здоровий сон. Дотримуйтеся постійного режиму сну й уникайте перебування перед екраном, споживання алкоголю чи кофеїну безпосередньо перед сном.
  • Дотримуйтеся здорового харчування. Споживайте багато фруктів, овочів і цільних злаків. Додайте у свій раціон рибу, птицю і горіхи, щоб збільшити кількість спожитих білків. Уникайте упакованих продуктів і продуктів із додаванням цукру.
  • Будьте фізично активними. Додайте у свій щоденний режим прогулянки або інший вид активності. Фізична активність є критично важливою для підтримки здоров’я, а також має заспокійливий ефект.
  • Розвивайте свої інтереси й хобі. Займайтеся тією діяльністю, яка приносить вам задоволення та поглинає всю вашу увагу. Пройдіть онлайн-курси, щоб опанувати нові навички, або присвятіть себе улюбленій справі.
  • Знайдіть причини, щоб сміятися. Перегляньте веселий фільм або телепередачу. Проведіть час із друзями, які вміють вас розвеселити. Гумор — це чудові ліки від хвилювань.
  • Уникайте неефективних і потенційно шкідливих механізмів подолання стресу. Сюди належить вживання алкоголю чи психотропних речовин.

Зверніться по допомогу.

Якщо стрес зараз занадто сильний, а тривога, сум, злість чи інші емоції перешкоджають виконанню щоденних завдань, зверніться по допомогу. Деякі емоційні проблеми занадто серйозні, щоб намагатися впоратися з ними самотужки. Надійний друг може допомогти, ставши хорошим і співчутливим слухачем. Або ж ви можете звернутися по допомогу до професійного консультанта чи психоаналітика. Ваша програма підтримки співробітників забезпечить короткострокові стратегії боротьби з тривогою, а також допоможе знайти психоаналітика для особистих, телефонних або відеосеансів підтримки.

Morgan, H. (2022 р.). Управління тривогою в часи національної або міжнародної напруженості [Managing anxiety in times of national or international tension] (Z. Meeker & B. Schuette, Ред.). Лондон: Workplace Options.

Відмова від відповідальності: Цей документ призначений лише для загальної інформації. Він не надає читачу конкретних вказівок, порад чи рекомендацій. Ви можете звернутися до відповідного фахівця щодо питань, які стосуються вашої конкретної ситуації.

Related Posts

Wellbeing at Work Resources

Explore, educate and engage with our library of reports and insights on wellbeing industry trends.