Your Member Benefits Website features include:

 • Access to online articles with helpful information
 • Ability to submit an online form asking a counselor to contact you
 • Topics covering working life, wellness, parenting, management, etc.

Your Customer Hub features include:

 • Automated headcount updates in UCMS
 • Invoicing reflective of the active populations under your account
 • Access reporting with case trends, disruptive issues, utilisation

Local Service Partners

Local Service Partners are independent EAPs with which WPO has established strategic relationships for the delivery of global EAP services in alignment with the WPO models, processes and quality standards.

 • 18 March 2022
 • 2 years

Ha fegyveres konfliktus sújtotta területen élő szerettei miatt aggódik

Hal Morgan

Ha családtagjai, barátai, munkatársai vagy más szerettei fegyveres konfliktus sújtotta területen tartózkodnak, természetes, hogy aggódik a biztonságukért. Az is természetes, hogy a veszélyben lévő szeretteinkre összpontosítjuk a figyelmünket. Azonban aggódó családtagként vagy barátként, aki tartja a kapcsolatot és a távolból próbál segíteni, Önnek is vannak szükségletei. Fontos, hogy felismerje és kielégítse szükségleteit, hogy továbbra is folyamatos és esetleg kritikus támogatást és segítséget tudjon nyújtani.

Az érzelmek, amelyeket ebben a helyzetben érez, intenzívek, fájdalmasak és zavarosak lehetnek:

 • Lehet, hogy, mert a szerettei szenvednek, és hogy egy Ön által szeretett helynek kárt okoznak.
 • Távolról szemlélőként tehetetlennek, erőtlennek vagy haszontalannak érzi magát.
 • Pánikba eshet és félelmet érezhet, ha rossz híreket kap, vagy ha nem tud kommunikálni szeretteivel.
 • Dühösnek érzi magát szeretteire, amiért maradnak, amikor elmehettek volna, ugyanakkor büszke is lehet arra, hogy ott vannak, és segíthetnek változtatni a helyzeten.

Íme néhány módszer, hogyan vigyázhat magára, hogy továbbra is értékes támogatást tudjon nyújtani a szeretteinek.

Maradjon kapcsolatban.

A szociális támogatás létfontosságú a jó mentális egészséghez:

 • Tartsa fenn a kapcsolatot azokkal a szeretteivel, akik a konfliktusövezetben vannak, vagy akik az áthelyezéssel járó stresszel küzdenek. Segíthet nekik, ha tudják, hogy törődik velük.
 • Ha a szokásos kommunikációs csatornák megnehezülnek, keressen alternatívákat. Az sms néha egy lehetőség lehet, ha a telefon- vagy videókapcsolat nem lehetséges.
 • Tartsa fenn saját társadalmi támogatói körét. Töltsön időt azokkal az emberekkel, akik törődnek Önnel, és segíthetnek megnyugodni, ha szorong.

Tartsa a félelmeket perspektívában.

Értse meg, hogy a média gyakran veszélyesebbnek tünteti fel a világot, mint amilyen az valójában. Igen, egy háborús övezet veszélyes, de nem minden emberre nézve és nem minden nap. A harcoló katonák túlnyomó többsége nem sérül meg, és a civileket fenyegető kockázat még kisebb. Amikor riasztó képeket lát a médiában, próbáljon meg emlékezni arra, hogy amit lát, azok a nap legdrámaibb eseményei, nem pedig az, ami mindenhol történik.

Kezelje a médiafogyasztást.

Maradjon tájékozott, de ha a hírek nyugtalanítóan hatnak önre, akkor vegyen vissza a médiával való foglalkozásból. Kapcsolja ki a híreket, vagy csak azokat válassza ki, amelyeket feltétlenül szükségesnek tart. Állítson be a nap folyamán meghatározott időpontokat az új fejlemények nyomon követésére. Inkább végezzen saját maga kutatást, és keressen megbízható forrásokat, minthogy hagyja, hogy a hírek áradata elárassza. Használja a közösségi médiát annak erősségei miatt: kapcsolódjon másokhoz, és jusson olyan emberekhez, akik szemtanúi a kibontakozó eseményeknek. Óvakodjon a közösségi média gyengeségeitől: a vélemények szűretlen terjedésétől és a hamis vagy torz információktól.

Tartsa fenn a rutinokat.

Tartsa be a napi és heti rutinokat, vagy hozzon létre újakat, hogy alkalmazkodni tudjon a tevékenységeiben bekövetkező változásokhoz (például a különböző időzónákban élő emberekkel való beszélgetésekhez). Az étkezések, az alvás, a testmozgás és a pihenés rendszeres időpontjai kényelmet és stabilitást biztosítanak. A rutinok még fontosabbak, mint érzelmi horgony a bizonytalanság és instabilitás idején.

Szánjon időt arra, hogy jól érezze magát.

A bűntudat érzése – hogy Ön biztonságban van, míg szerettei nincsenek – arra csábíthatja, hogy megtagadja magától az élet örömeit. Ez nem segít sem a szeretteinek, sem önnek. Szánjon időt a pihenésre és az önfeledt szórakozásra is. Több energiával és tisztább gondolkodással térhet vissza. Hatékonyabb lesz a támogató szerepében, és talán új ötletei támadnak majd a segítségnyújtás módjaira vonatkozóan.

Gondoskodjon az egészségéről.

 • Fogyassza friss, feldolgozatlan élelmiszerek egészséges keverékét. Tartsa be a rendszeres étkezési időpontokat.
 • Aludjon annyit, amennyire szüksége van. Ha éjszaka más időzónában élő emberekkel beszélget, próbálja meg úgy alakítani a napirendjét, hogy legyen ideje egy későbbi ébredési időre vagy kis szundikálásra.
 • Legyen fizikailag aktív. Menjen el edzőterembe vagy jógaórára. Menjen ki a szabadba sétálni vagy futni. Bármilyen fizikai aktivitás, még ha csak néhány percig is, csökkentheti a stresszt és segít az egészség megőrzésében.
 • Kerülje az egészségtelen viselkedésformákat, például a stresszevést vagy a kábítószer-, dohány- és alkoholfogyasztást.

Találja meg a pozitív cselekvés módját.

 • Keresse a módját annak, hogyan segíthet a konfliktus sújtotta területen élő barátainak és rokonainak, még akkor is, ha ezek az erőfeszítések kicsinek és elégtelennek tűnnek. Hallgassa meg, amikor megosztják tapasztalataikat. Adjon érzelmi támogatást, ha az hasznos. Adjon anyagi támogatást, ha tud.
 • Hozzájárulhat a konfliktus befejezésére és a konfliktus által érintett emberek megsegítésére irányuló szélesebb körű erőfeszítésekhez. Keressen olyan szervezeteket, amelyek megoldásokat szorgalmaznak és segítenek a rászorulóknak. Tudja meg, milyen segítséget tudnak igénybe venni ezek a szervezetek. Ha pénzt adományoz vagy önkéntes munkát vállal egy szervezet számára, kevésbé érezheti magát tehetetlennek, és lehet, hogy valódi változást érhet el.
 • Terjessze a kedvességet a mindennapi életében, a szomszédokkal, munkatársakkal és idegenekkel való érintkezésében. A távoli konfliktustól teljesen független, kedveskedő cselekedetek véghezvitele egy másik módja a pozitív cselekvésnek – és ez segíthet abban, hogy úgy érezze, jobban ura a helyzetnek egy olyan világban, amely irányíthatatlannak tűnik.

Kérjen segítséget.

Ha az aggodalom és a szorongás érzései nyomasztóak, ha olyan tünetei vannak, mint az álmatlanság, kimerültség, érzelmi zsibbadtság, ingerlékenység vagy dühkitörések, forduljon szakemberhez. A túlzott stressz fizikai és mentális egészségügyi problémákhoz vezethet, és ezeket úgy lehet kezelni, ha foglalkozunk az okokkal, és megtanuljuk, hogyan kezeljük az érzelmeket és a nem produktív gondolkodást. Forduljon a munkavállalói támogató programjához, hogy megtudja, milyen segítség áll az Ön rendelkezésére.

Morgan, H. (Felülvizsgált 2022, március 16.). Ha fegyveres konfliktus sújtotta területen élő szerettei miatt aggódik [When you’re concerned about loved ones in an area of armed conflict (P. Miklós, Z. Meeker és B. Schuette, szerkesztők). London: Workplace Options.

Jogi nyilatkozat: Ez a dokumentum csak általános tájékoztatásra szolgál. Nem ad az olvasónak konkrét útmutatást, tanácsot vagy ajánlást. Az Ön sajátos helyzetével kapcsolatos kérdésekkel forduljon megfelelő szakemberhez.

Morgan, H. (2022, 28 February). When you’re concerned about loved ones in an area of armed conflict (Z. Meeker & B. Schuette, Eds.). London: Workplace Options.

Disclaimer: This document is intended for general information only. It does not provide the reader with specific direction, advice or recommendations. You may wish to contact an appropriate professional for questions concerning your particular situation.

Related Posts

Wellbeing at Work Resources

Explore, educate and engage with our library of reports and insights on wellbeing industry trends.