Your Member Benefits Website features include:

 • Access to online articles with helpful information
 • Ability to submit an online form asking a counselor to contact you
 • Topics covering working life, wellness, parenting, management, etc.

Your Customer Hub features include:

 • Automated headcount updates in UCMS
 • Invoicing reflective of the active populations under your account
 • Access reporting with case trends, disruptive issues, utilisation

Local Service Partners

Local Service Partners are independent EAPs with which WPO has established strategic relationships for the delivery of global EAP services in alignment with the WPO models, processes and quality standards.

 • 18 March 2022
 • 2 years

Hogyan segíthetünk az ukrajnai menekülteknek

Hal Morgan

Az ukrajnai válság miatt sokan hagyták vagy hagyják el ukrajnai otthonukat, hogy más országok biztonságába menjenek. A legtöbben Lengyelországba érkeztek, vagy Lengyelországba próbálnak átjutni. Jelentős számban települnek át Magyarországra, Moldovába, Romániába, Szlovákiába és más európai országokba is. Ukrajna keleti régióiból sokan az Orosz Föderációba költöztek.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), az ENSZ menekültügyi ügynöksége szerint a 2022. március 1-jéig tartó hat napban több mint 600 000 ember menekült el Ukrajnából, és „a helyzet az évszázad legnagyobb európai menekültválságává válhat”.

Az Ukrajnával szomszédos országok nyitva tartják határaikat a menekültek előtt, és az ottani polgárok közül sokan megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy segítsenek a konfliktus elől menekülőknek. Egy ekkora menekültmozgáshoz azonban az egész világon mozgósítani kell az embereket, nem csak Ukrajna szomszédos országaiban.

Hogyan segíthet

Támogassa az Ukrajnából érkező menekülteknek közvetlen segítséget nyújtó nemzetközi szervezeteket. Ezek közé tartoznak a következők:

Azonosítsa azokat a magyarországi ukrán egyesületeket, amelyek támogatást szerveznek az ukrán népnek. Például, az Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége egy külön adománygyűjtő számlát nyit az Ukrajna támogatására (https://ukrajinci.hu/fontos-informacio).

Tudja meg, hogy az Ön országában milyen áttelepítési szervezetek és kezdeményezések segítik az Ukrajnából érkező menekülteket. Kérdezze meg, milyen támogatásra van szükségük ezeknek a szervezeteknek vagy kezdeményezéseknek, akár pénzügyi hozzájárulás, önkéntes szolgáltatások vagy menekültek elhelyezése formájában. Szükségük lehet önkéntesekre, akik

 • Segítenének a határon vagy a repülőtéren történő felvételnél
 • Segítenek rövid és hosszú távú lakhatás biztosításában (ha Ön bérbeadó, vagy van hely az otthonában)
 • Segítenek a lakások kialakításában
 • Segítenek az étkeztetésben
 • Korrepetálásban vagy mentorálásban segítenek
 • Segítenek az adománygyűjtés koordinálásában
 • Segítenek a tolmácsolásban (ha beszél ukránul vagy oroszul)
 • Segítenek jogi segítségnyújtásban (ha Ön jogász)

Biztosítson lakhatást. Ha Ön bérbeadó, vagy van hely az otthonában, fontolja meg, hogy rövid vagy hosszú távú lakhatást biztosít az újonnan érkezett menekültek számára:

 • Az AirBnB (https://www.airbnb.hu/budapest-hungary/stays) együttműködik a házigazdákkal és a lakosság adományaiból, hogy ingyenes sürgősségi lakhatást biztosítson a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő embereknek, köztük ukrán menekülteknek. További információ a https://www.airbnb.org/get-involved (a weboldal csak angol nyelven érhető el).
 • Az UkraineTakeShelter.com (szállás ukrajnai menekülteknek) egy független internetes platform ami kapcsolatot teremt ukrajnai menekültek és lehetséges vendéglátók és szállások között (változtassa meg a nyelvet a képernyő bal alsó részén található menü segítségével): https://www.ukrainetakeshelter.com.

Munkahelyek biztosítása. Ha Ön munkáltató, fontolja meg, hogy munkát adjon az újonnan érkezett menekülteknek.

Hivatkozás

ENSZ Menekültügyi Főbiztos (UNHCR). (2022, március 1.). Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága mozgósít az Ukrajnában és a szomszédos országokban erőszakkal kitelepítettek megsegítésére [UNHCR mobilizing to aid forcibly displaced in Ukraine and neighbouring countries]. Letöltve 2022. március 1. a oldalról. https://www.unhcr.org

Morgan, H. (Felülvizsgált 2022, március 16.). Hogyan segíthetünk az ukrajnai menekülteknek [How to help refugees from Ukraine] (P. Miklós, Z. Meeker és B. Schuette, szerkesztők). London: Workplace Options.

Jogi nyilatkozat: Ez a dokumentum csak általános tájékoztatásra szolgál. Nem ad az olvasónak konkrét útmutatást, tanácsot vagy ajánlást. Az Ön sajátos helyzetével kapcsolatos kérdésekkel forduljon megfelelő szakemberhez.

United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). (2022, 1 March). UNHCR mobilizing to aid forcibly displaced in Ukraine and neighbouring countries. Retrieved 1 March 2022 from https://www.unhcr.org/en-us/news/briefing/2022/3/621deda74/unhcr-mobilizing-aid-forcibly-displaced-ukraine-neighbouring-countries.html

Morgan, H. (2022, 1 March). How to help refugees from Ukraine (Z. Meeker & B. Schuette, Eds.). London: Workplace Options.

Disclaimer: This document is intended for general information only. It does not provide the reader with specific direction, advice or recommendations. You may wish to contact an appropriate professional for questions concerning your particular situation.

Related Posts

Wellbeing at Work Resources

Explore, educate and engage with our library of reports and insights on wellbeing industry trends.