Hoewel 1 op de 2 mannen in zijn leven te maken zal krijgen met een mentale gezondheidsprobleem (volgens de WHO en Sciensano), zal slechts een klein deel hiervan een diagnose of behandeling ontvangen. Dit is niet het gevolg van een gebrek aan middelen of diensten, maar eerder van het stigma dat hulp zoeken associeert met “zwakte”. Deze perceptie botst met sociale verwachtingen die mannen sterk, stoïcijns en onafhankelijk willen zien.
Dit stigma verklaart waarom 40% van de mannen in België zegt niet over hun mentale gezondheid te praten, met als reden dat ze hebben geleerd om “ermee om te gaan” of dat ze “geen last willen zijn voor anderen” (volgens Sciensano). Nog verontrustender is dat velen aangeven dat het hebben van suïcidale gedachten de enige reden zou zijn om hulp te zoeken.
Dit probleem wordt nog ernstiger als we beseffen dat 75% van de zelfdodingen in België mannen betreft (Statbel, 2022). Dit toont aan dat niet alleen veel mannen niet tijdig handelen, maar ook dat zelfs suïcidale gedachten vaak niet genoeg zijn om het stigma te doorbreken en hulp te zoeken.
Stigma doorheen de geschiedenis en in de cultuur
Het stigma rond de mentale gezondheid van mannen heeft diepe historische wortels. Tijdens de wereldoorlogen en andere conflicten werden soldaten vaak geconfronteerd met “shellshock” (nu bekend als posttraumatische stressstoornis), maar zij durfden geen hulp te zoeken uit angst voor zwakte.
Ook culturele normen, zoals traditionele ideeën over mannelijkheid in België, versterken het idee dat mannen hun emoties moeten onderdrukken. Dit wordt verder aangewakkerd door mediarepresentaties van het “sterke en zwijgzame” mannelijke ideaal.
Strategieën om de mentale gezondheid van mannen op het werk te ondersteunen
Bedrijven kunnen een cruciale rol spelen bij het doorbreken van het stigma en het ondersteunen van mannen in hun mentale gezondheid. Enkele effectieve strategieën zijn:
1. Stigma verminderen: Het aanbieden van training aan teams en leiders om signalen van mentale gezondheidsproblemen, zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid of woede, te herkennen.
2. Open gesprekken aanmoedigen: Een bedrijfscultuur promoten waar leiders en managers hun eigen ervaringen delen om gesprekken over mentale gezondheid te normaliseren.
3. Diensten op maat aanbieden: Anonieme opties voorzien (zoals telefonische of online hulp), aangepast aan de voorkeuren van mannen, en een minder medisch taalgebruik hanteren bij het promoten van deze diensten.
Door deze praktijken te omarmen, kunnen bedrijven mannen helpen om onrealistische maatschappelijke verwachtingen te overwinnen en een ruimte te creëren waar zij authentiek en kwetsbaar kunnen zijn.
Bronnen van gegevens
• 1 op de 2 mannen zal een mentaal gezondheidsprobleem ervaren: Gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Sciensano over de prevalentie van mentale gezondheidsproblemen.
• 40% van de mannen praat niet over hun mentale gezondheid: Volgens rapporten van Sciensano en de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid.
• 75% van de zelfdodingen in België betreft mannen: Statbel-gegevens en rapporten van het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie.