Ledenvoordelen Website

  • Toegang tot online artikelen met nuttige informatie
  • Mogelijkheid om een online formulier in te dienen om een counselor te vragen contact met je op te nemen
  • Onderwerpen over het beroepsleven, welzijn, ouderschap, management…

Customer Hub

  • Geautomatiseerde headcount updates in UCMS
  • Facturatie op basis van de actieve populaties onder uw account
  • Toegang tot rapportage met inzichten in trends, moeilijkheden en gebruik

Local Service Partners

Local Service Partners zijn onafhankelijke EAP’s waarmee de WPO strategische relaties heeft aangeknoopt voor de levering van wereldwijde EAP-diensten in overeenstemming met de WPO-modellen, -processen en -kwaliteitsnormen.

De stresspandemie op het werk: wat we hebben geleerd van consumentengegevens

Gana Diagne

VP Informatieoplossingen en Ontwikkeling

Mandy Luo

Chief Actuaris & Data Scientist (ReMark)

Gestrest? U bent niet alleen. We zijn ons de laatste jaren meer bewust geworden van onze eigen geestelijke gezondheid, niet in het minst tijdens de pandemie. Maar velen vinden het moeilijker dan ooit om ermee om te gaan, vooral op het werk.

In dit gezamenlijke rapport van Workplace Options en ReMark onderzoeken we ReMark’s 2020 Global Consumer Survey (GCS) over gezondheid en welzijn en data van WPO over stresscounseling om licht te werpen op stress op het werk, en waarom positief blijven meer is dan een mentale strijd.

Vooruitgang boeken op het gebied van geestelijke gezondheid

U hoort de laatste tijd waarschijnlijk meer over stress en geestelijke gezondheid dan ooit tevoren. De studie Global Burden of Disease schatte dat in 2017 792 miljoen mensen met een psychische stoornis leefden, wereldwijd meer dan één op de tien mensen (10,7%). Wereldwijd tonen de statistieken aan dat, ongeacht leeftijd, geslacht, etniciteit en religie, niemand immuun is voor de gevolgen van stress.

Covid-19 te boven komen is een fysieke strijd voor zij die besmet raken, en een mentale beproeving voor iedereen. Hoewel de meest recente GCS van ReMark constateert dat de meeste respondenten verklaren dat er rond geestelijke gezondheid nog steeds een stigma bestaat (figuur 1), heeft de pandemie er al voor gezorgd dat men er gemakkelijker over praat.

Publieke campagnes van merken of overheden zetten ertoe aan om de nadruk op dit onderwerp te verleggen, vergroten het bewustzijn en moedigen mensen aan om te praten over psychische aandoeningen. Kijk maar naar ‘Time to talk’ in het Verenigd Koninkrijk, ‘#EarForYou’ in India of ‘R U OK?’ in Australië en Nieuw-Zeeland. Na jaren van chronische onderfinanciering lijkt er recentelijk een beslissende verandering te hebben plaatsgevonden om meer te investeren in geestelijke gezondheidszorg, het aanbod aan ondersteuning uit te breiden en de kwaliteit van de geboden zorg te verbeteren. Zo droeg in 2020 het thema voor de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid interessant genoeg de slogan Laten we investeren.

Volgens de GCS 2020 van ReMark voelt meer dan 1 op de 3 zich vaak of altijd gestrest, en 40% meldde een periode van geestelijke problemen te hebben doorgemaakt. Bovendien beïnvloeden deze problemen ons allemaal op een andere manier. Vrouwen en jongere generaties worden onevenredig getroffen door geestelijke gezondheidsproblemen, waarbij generatie Z en millennials vier keer meer kans hebben dan de stille generatie (grofweg 75+) om een periode van spanning of stress te hebben meegemaakt.

Geef de schuld aan uw werk

Laten we kijken naar de oorzaken van stress. Onder de gebruikelijke kandidaten – werk, geld, gezin en gezondheid, die elkaar onvermijdelijk beïnvloeden – lijkt stress vaker voor te komen bij werkenden (figuur 2).

Paradoxaal genoeg laten de cijfers, bij het vergelijken van de werkende en de werkloze bevolking, een duidelijk verschil zien in de waarneming van stress met verhoogde stressniveaus bij werkenden. Mensen met een baan: Hebben meer kans zich vaak of altijd gestrest te voelen – 29,9% meer kans Melden vaker dat ze een slechte geestelijke gezondheid hebben – 18,5% meer kans Worden vaker gediagnosticeerd met geestelijke gezondheidsproblemen – 19,1% meer kans

Omdat WPO uitsluitend diensten verleent aan werknemers over de hele wereld, kunnen we dieper ingaan op de gegevens achter begeleidingsaanvragen via het werk. In 2020 deed bijna 80% van de werknemers die de dienst gebruikten dit vanwege stress, gevolgd door neerslachtigheid en angstgevoelens.

Omgaan met stress: een complex gevecht Stress is een persoonlijke en complexe aangelegenheid. Gelukkig lijkt er vandaag meer bewustzijn en bereidheid te zijn om hulp te zoeken. Uit een analyse van Workplace Options blijkt dat alleen al aan het begin van de pandemie, in maart 2020, het aantal aanmeldingen op de WPO-website voor online klinische ondersteuning met 55% toenam vergeleken met het jaar ervoor (figuur 5).

Bijna 9 op de 10 mensen wereldwijd geloven dat lichamelijke en geestelijke gezondheid met elkaar verbonden zijn. Er is een duidelijk verband tussen de eigen waarneming van gezondheid en stress. Wanneer mensen zich kalm voelen, voelen ze zich doorgaans gezonder, en omgekeerd (figuur 6).

Na het stigma rond geestelijke gezondheid te hebben vastgesteld (Fig. 1), tonen de data in de GCS een discrepantie aan tussen mensen die aangaven last te hebben gehad van stress (42,2%), versus mensen die een formele diagnose hebben gekregen (26,8), zoals geïllustreerd in figuur 7.

Dit is in overeenstemming met de cijfers van WPO voor het wereldwijd gebruik van online begeleiding. Hoewel er in maart/april 2020 sprake was van een vertienvoudiging, kwam het totale aantal mensen dat gebruik maakte van de diensten slechts overeen met minder dan 3% van alle werknemers aan wie de dienst werd aangeboden. Dit verschilt echter per land (figuur 8). Verdere analyse is nodig om te begrijpen hoe effectief deze dienstverlening zal zijn naarmate we overgaan op een meer digitale manier van leven.

Conclusie

Zoals ReMark heeft vastgesteld zijn financiële en werkproblemen wereldwijd de belangrijkste oorzaken van stress in ons leven. Maar het aanpakken ervan is erg complex. Wij hebben het volgende vastgesteld:

Een meerderheid van de mensen legt een duidelijk verband tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid. De eigen waarneming van stress heeft direct invloed op hun waarneming van de algehele gezondheid.

De pandemie leidde tot een verhoogd bewustzijn van geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder stress en angst. Dit kwam meer voor bij vrouwen en jongere generaties.
Er bestaat een overweldigend stigma rond geestelijke gezondheid en de drempel om professionele hulp te zoeken ligt nog steeds hoog
Door de gegevens over consumententrends te combineren met gegevens over ‘het echte leven’ van een professionele begeleidingsdienst kunnen we mensen beter begrijpen door de onderliggende oorzaken van geestelijke gezondheid. Deze bevindingen tonen de noodzaak aan van het opbouwen van samenwerkingen tussen de diverse sectoren. Door samen te werken met verschillende sectoren, waaronder overheidsinstanties, medische zorg- en dienstverleners, bedrijven, verzekeraars, gezondheidsorganisaties en liefdadigheidsinstellingen, kunnen we niet alleen het bewustzijn vergroten, maar ook mensen beter leren hoe ze zich bewust kunnen zijn van hun emotionele gezondheid.

Over ReMark

ReMark helpt verzekeraars wereldwijd om duurzaam te groeien. ReMark maakt deel uit van de SCOR Group en heeft meer dan 37 jaar ervaring in data-intelligentie, marketing en technische oplossingen. We hebben per telefoon, post, sms en digitaal meer dan 12.000 verzekeringsmarketingcampagnes uitgevoerd, waarmee we 1 miljard mensen over de hele wereld hebben bereikt, en we ontwikkelen toonaangevende technologische producten. Sinds 2014 publiceert ReMark jaarlijks een Global Consumer Study (GCS) met de nieuwste inzichten en analyses over de houding ten opzichte van levensverzekeringen. We focussen op onderwerpen die consumenten belangrijk vinden, zoals Covid-19, technologie en geestelijke gezondheid.

Meer informatie: www.remarkgroup.com

bron

[1] Hannah Ritchie en Max Roser (2018) – “Geestelijke gezondheid”. Online gepubliceerd op OurWorldInData.org. Opgehaald van: ‘https://ourworldindata.org/mental-health’ [Online Resource]

[2]ReMark (2020) – “Reaffirm Life – ReMark 2020-21 Global Consumer Study”. Online gepubliceerd op remarkgroup.com. Opgehaald van: ‘https://remarkgroup.com/case/gcs/’

Gerelateerde berichten

Middelen voor welzijn op het werk

Verken, leer en betrek onze bibliotheek met rapporten en inzichten over trends in de welzijnssector.